Vi erbjuder komplett utbildning för alla som arbetar med plaströr. Svetsutbildning i tre olika nivåer, från grundkurser till certifiernade kurser enligt EWF 581. Våra kursledare har gedigen erfarenhet av plastsvetsning och hjälper dig att lyckas med ditt arbete.

För dig som inte svetsar själv men kanske ska projektera eller kontrollera plastsvetsarbeten kan vi också erbjuda utbildningar som passar just dina behov.

 

Grundkurs i plastsvetsning (1 dag)

 Detta är kursen för dig som är ny plastsvetsare och vill lära dig svetsa på rätt sätt. Vi pratar bland annat om hur plastmaterialen är uppbyggda, hur man hanterar rör och rördelar korrekt och hur själva svetsningen går till. Denna typen av kurs kan anpassas efter era behov, den mest efterfrågade varianten är elmuffsvetsning och stumvetsning av PE. Kursen är en heldag och innefattar både teoretiska samt praktiska moment, en grundläggande introduktion till plaströrsvetsning.

Vi är experter på plastsvetsning, har du en specifik applikation, kontakt oss för ett skräddarsytt kursprogram som passar er verksamhet!

 

Diplomerad PE-svetsare (2 dagar)

 Kursen riktar sig till dig som behöver en gedigen kunskap i stum- och elmuffsvetsning av PE. Vi fokuserar djupare på plastens egenskaper, olika typer av rör och elmuffar du som PE-svetsare träffar på i verkligheten samt korrekt svetsning i fält. Dokumentation av svetsarbete och framtagning av svetsunderlag ingår också som moment i kursen. Fokus ligger på svetskvalitet och praktisk metodik, detta är kursen för dig som ska kunna svetsa PE-ledning men inte har krav på certifiering enligt EWF 581 och/eller EN 13067.

 

EWF-Certifierad plaströrsvetsare (3 eller 5 dagar)

EWF är ”European Federation for Welding, Joining and Cutting” vars svenska part är Svetskommissionen. I EWF-systemet finns alla de vedertagna certifieringarna för stålsvetsning och EPW – European Plastics Welder.

Denna certifiering är den högsta du kan inneha som plastsvetsare och innebär att du klarar de högst ställda kraven på svenska marknaden. Utfärdat certifikat är enligt EWF 581 och EN 13067

Du lär dig bland annat om material, svetsning, dokumentation och egenkontroll, på högsta nivå. Denna kursen kräver minst två års tidigare erfarenhet av plastsvetsning för att kunna genomföras på tre dagar. Saknar du två års erfarenhet kan denna utbildning genomföras på fem dagar istället för tre.

Kursen avslutas med teoretisk och praktisk provning inför oberoende examinator från Svetskommissionen. Det finns fem behörigheter för PE-svetsning du kan välja att ta;

  • 3.4 PE Stumsvetsning ≤ 315mm
  • 3.5 PE Stumsvetsning > 315mm
  • 3.6 PE Elmuffsvetsning ≤ 315mm
  • 3.7 PE Elmuffsvetsning > 315mm
  • 3.8 PE Elsadelsvetsning, alla dimensioner

Vi kan också erbjuda certifiering på andra metoder och material som PP, PVDF och ECTFE, kontakta oss för att diskutera ett upplägg som passar er.

 

EWF-Certifierad plastsvetsare för geomembran (2 dagar)

Värmekilsvetsning och extrudersvetsning av geomembran är svetsprocesser som måste utföras korrekt för att få en slutprodukt som håller i längden.

Denna kursen kräver minst två års tidigare erfarenhet av membransvetsning och du lär dig bland annat om material, svetsning, dokumentation, provning och får efter godkänt teoretiskt och praktiskt prov ett EWF-certifikat utfärdat av Svetskommissionen gällande enligt EWF 581 och EN 13067.

 

 Kontrollantutbildning (3 dagar)

 För dig som har till uppgift att kontrollera eller leda svetsarbete erbjuder vi denna kontrollantutbildning. På agendan finns bland annat materiallära, kontroll av svetsmaskiner, verifiering av svetsparametrar, procedurprovning, visuell bedömning och mottagningskontroll.

Efter genomförd kurs kommer du att kunna förbereda svetsunderlag (WPS) inför projekt samt kontrollera viktiga moment under projektets gång, till exempel procedurprov och mottagningskontroll.

Vi går grundligt genom sammanfogninsmetoderna stum- och elmuffsvetsning samt mekaniska förband och ger dig den kunskap som behövs för att lyckas i fält.